Kako je programski jezik Scratch dobio ime?

objavio:

it za decu - member of procoding group

 | 

datum objave:

17/02/2020scratch ime

Šta na engleskom znači Scratch?

Programski jezik Scratch je razvila i podržala grupa iz MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology) u Americi. Idejni tvorac jezika i rukovodilac grupe na MIT-u bio je Mičel Reznik (Mitchel Resnick). Scratch je projektovan sa ciljem da predstavlja sredstvo koje omogućava formiranje ,,načina mišljenja“.

scratching djNaziv "Scratch" dolazi od izraza „scratching“. Izraz "scratching" u bukvalnom prevodu znači "grebanje" i označava tehniku koju koriste DJ-evi na gramofonski pločama kako bi dobili različite zvučne efekte. Primenjeno na računarske nauke, "scratching" bi značilo da kod može da se koristi efikasno za različite  svrhe i da se ponovo koristi. Ovakav kod ima osobinu da se lako deli i kombinuje što je jedna od karakteristika programskog jezika Scratch.

Na zvaničnom sajtu Scratch-a se nalazi preko 40 miliona projekata i 40 miliona korisnika i preko 40 miliona poseta sajtu svakog meseca! Da li si i ti jedan od njih? Ako nisi još učio programski jezik Scratch a želeo bi, prijavi se na neki od kurseva klikom na ovaj link.

strelica levo    baza znanja    it zanimljivosti strelica desno